Comet Churyumov-Gerasimenko (Image from
nasa.gov)
niZAh - Campuran telur busuk, alkohol dan kuda yang stabil,
dengan suatu catatan mengenai badam pahit - itulah bau 67P komet, ditambah lagi
dgn alat2 pengesan kapal angkasa Rosetta, yang mengorbit, ahli-ahli
sains Eropah berkata.
Komet 67P/Churyumov-Gerasimenko - atau Dhananjay
singkatnya - perjalanan melalui ruang kira-kira 400 juta km (kira-kira 250 juta
batu) dari matahari, tetapi sebahagian es ini telah mula melepaskan gas molekul.
Ianya telah dikesan oleh sensor pengorbit Rosetta bagi ion & analisis neutral
(Rosina) - pertama pd bulan Ogos - tetapi kali ini satu gambaran yg tidak
disangka-sangka yang lebih mewah diturunkan.
'ROTTEN Eggs & Horse
PEE': Rosetta PROBE
Sniffs COMET 67P . .
. And it STINKS! . . .
A mix of rotten eggs, alcohol and a horse stable, with a note of bitter
almonds – that’s the smell of comet 67P, caught by sensor devices of the
Rosetta spacecraft, which is orbiting it, European scientists say.
The comet 67P/Churyumov-Gerasimenko – or Chury for short – is traveling
through space some 400 million km (about 250 million miles) from the sun, but
this chunk of ice has already started releasing gas molecules. They were
detected by the Rosetta orbiter sensor for ion and neutral analysis (ROSINA) –
first in August - but this time an unexpectedly much richer picture was
revealed.
Rosetta unmanned spacecraft (Reuters/NASA)
Wangian dari 67P/CG cukup kuat, dengan bau telur
busuk (hidrogen sulfida), kuda stabil (ammonia), & tajam, bau yg
menyesakkan formaldehid. Ini dicampur dengan, yg pahit, seperti badam aroma
yg lemah hidrogen sianida, "Kathrin Altwegg, ketua projek Rosina yang di
Pusat Angkasa dan Habitability (CSH) di ‘University of Bern’, menyifatkan bau. "Tambah
beberapa bau alkohol (metanol) untuk campuran ini, ditambah pula dgn aroma
cuka-seperti sulfur dioksida dan sedikit aroma aromatik manis karbon disulfida,
dan anda tiba di 'wangian' komet kita".
"Apa yang mengejutkan adalah kita sudah mempunyai kimia yang sangat
kaya pada jarak ini dari matahari," katanya.
Untuk mengejar ketinggalan dengan 67P/Churyumov-Gerasimenko,
Rosetta telah membuat perjalanan 10 tahun lamanya, yang melibatkan 3
penerbangan dari Bumi dan Marikh. Kapal angkasa Rosetta telah mengorbit komet
sejak September.
Pada 12 November kira-kira 09:35 GMT, Rosetta akan
melepaskan satelit men-darat, Philae - objek buatan manusia yang pertama yang
mendarat di atas sebuah komet. Gol bersejarah dijangka berlaku 7 jam
kemudian, dan dalam masa 2 jam gambar pertama dari permukaan tersebut akan
diterima oleh para ilmuwan di ESA Agensi Angkasa Eropah, serta 2 pusat
kawalan pendarat di Jerman dan Perancis.
“The perfume of 67P/C-G is quite strong, with the
odor of rotten eggs (hydrogen sulfide), horse stable (ammonia), and the
pungent, suffocating odor of formaldehyde. This is mixed with the faint,
bitter, almond-like aroma of hydrogen cyanide,” Kathrin Altwegg, head of the
ROSINA project at the Center for Space and Habitability (CSH) at the University of Bern, described the smell. “Add some
whiff of alcohol (methanol) to this mixture, paired with the vinegar-like aroma
of sulfur dioxide and a hint of the sweet aromatic scent of carbon disulfide,
and you arrive at the ‘perfume’ of our comet“.
“What’s surprising is we already have extremely rich chemistry at this
distance from the sun,” she added.
To catch up with 67P/Churyumov-Gerasimenko, Rosetta
has made a 10-year-long journey, which involved three flybys of Earth and one
of Mars. The Rosetta spacecraft has been orbiting the comet since September.
On November 12 at around 09:35 GMT, Rosetta
will release its landing probe, Philae – the first manmade object to land on a
comet. The historic touchdown is expected to happen seven hours later, and in
two hours’ time the first pictures from the surface will be received by
scientists at the European Space Agency ESA, as well as two lander control
centers in Germany and France.
Menurut ahli-ahli astronomi ESA, gas mengarang komet
beku bersama-sama den-gan air dan karbon dioksida boleh membuka pintu kepada
penerokaan tentang asal-usul komet, serta sistem solar. Ia juga boleh
menyediakan dgn sedikit pema-haman tentang perbezaan antara komet yg datang
dari 'keluarga Jupiter' & dari awan Oort yang di pinggir sistem suria kita.
Milik keluarga Jupiter itu, 67P/CG adalah sebuah
komet berkala dengan orbit yang terkenal dan boleh diramal dari 6.5 tahun.
Ditemui pada tahun 1969 oleh ahli-ahli sains Soviet, ia akan mendekati matahari
pada paling dekat pada Ogos 2015.
Komet adalah objek es yg dianggap fosil dari zaman
ketika sistem solar telah pemula itu, dan mereka boleh menyediakan saintis
dengan beberapa bahan purba. Sebab komet ini yang berasal dari awan Oort yang
jauh, tetamu yang jarang untuk sistem suria dalaman dan oleh itu 'tidak
disentuh' oleh matahari, seperti komet musim bunga tepi ‘comet
Siding Spring’ adalah hadiah murni bagi para ilmuwan bersemangat untuk
belajar lebih lanjut mengenai bahan-bahan asal yang membentuk solar sistem 4.6
bilion tahun yang lalu.
According to ESA astronomers, the gases composing
the comet alongside with frozen water and carbon dioxide could open the door to
the exploration of the origins of comets, as well as of the solar system. It
could also provide with some insight into the differences between the comets
coming from the ‘Jupiter family’ and from the Oort cloud on the outskirts of
our solar system.
Belonging to the Jupiter family, 67P/C-G is a
periodic comet with a well-known and predictable orbit of 6.5 years. Discovered
in 1969 by Soviet scientists, it will approach the sun at its closest in August,
2015.
Comets are icy bodies that are regarded as fossils
from the times when the solar system was originating, and they could provide
scientists with some of the primordial material. That is why comets coming from
the distant Oort cloud, rare guests to the inner solar system and therefore
‘untouched’ by the sun, such as the comet
Siding Spring are pristine presents for scientists eager to learn more
about the original materials that formed the solar system 4.6 billion years
ago.
READ MORE: http://on.rt.com/c1slpp
No comments:
Post a Comment